top of page
  • Foto van schrijverSheila

Het belang van natuurlijke henna

Meer dan vaak heb ik klanten gehad die zich niet bewust waren van de verschillen tussen chemische henna en natuurlijke henna. Ik heb vaker aangeboden gekregen dat ik het liefst hun eigen henna zou gebruiken omdat deze wél zwart werd of een goede kleur gaf. Jammer genoeg zat daar vaak ook haarverf tussen. Dat is volkomen logisch omdat de kennis er ook niet altijd voor het oprapen ligt. Vaak hoeft er in een product maar een gedeeltelijk iets natuurlijks in te zitten om dit ook op de verpakking te kunnen aanduiden.


Waarom hamer ik altijd op het gebruik van natuurlijke henna? Ondanks ik weet dat het niet voor elke henna liefhebber binnen handbereik is?


Nou bijvoorbeeld vanwege:


  • Chemische toevoegingen : Natuurlijke henna verliest buiten de vriezer binnen een dag of twee al kwaliteit. Een henna cone die niet 100% natuurlijk is kan weken, soms zelfs maanden in de winkels liggen en nog steeds een goede kleur geven. Dit is natuurlijk alleen mogelijk door er conserveringsmiddel en kleurstof in te stoppen. Ik heb dit in mijn tienerjaren ook gebruikt en ben er niet dood aan gegaan, maar het tintelde wel en kon erg jeuken. Ik ben er nog goed vanaf gekomen, maar sommige henna mengsels zijn zo gevaarlijk dat het blijvende brandwonden achterlaat. De geur van een chemische cone is vaak ook onprettig sterk. Lees meer over de gevaren van PPD in henna. Dit laatste wordt vaak getroffen in henna gebruikt op toeristische vakantieoorden.


foto: Sheila Chiragally
Natuurlijke hennapoeder met water

  • De flow van de pasta: Een natuurlijke henna cone gemaakt door een ervaren en/of kritische henna artiest zal vaak van kwalitatief goede hennapoeder zijn gemaakt. Er wordt dan goed gelet op een hoge kleurconcentratie en fijne "sift" van de poeder. Het laatste heeft alles te maken met hoe vaak en hoe fijn de henna bladeren gezeefd zijn. Naast de fijnheid van de hennapoeder zal er ook altijd na het mengen goed gezeefd worden door middel van een kaasdoek of panty. Dit zorgt voor een aangename flow van de pasta vanuit de henna cone. De henna cones die ik uit de winkel kocht konden vaak blokkeren waardoor je in het proces van patronen tekenen vaak onderbroken werd. Je hebt ook hele vloeibare henna cones, die vooral veel kleurstof bevatten. Natuurlijke henna pasta is vaak een perfecte combinatie van zachtheid en papperigheid.


Foto: Sheila Chiragally
Verse henna pasta, klontvrij

  • Langdurige kleurresultaten: Natuurlijke henna ontwikkelt langzaam tot een diepe kleur variërend tussen bordeaux en (rood)bruin. Dit gebeurt vaak binnen een tijdsbestek van 24-72 uur. Je hebt dus wat geduld nodig voordat je het resultaat goed kunt zien. Met een chemische henna cone heb je vrijwel direct resultaat. Het verschil hierin is dan wel dat natuurlijke henna wéken lang blijft zitten en de snelle (emergency) henna er vaak na een paar dagen al af is.


Foto: Klant Hennabyshei
Kleurresultaat van 100% natuurlijke henna

De volgende keer schrijf ik over hoe je de verschillen tussen natuurlijke henna en niet natuurlijke henna kunt herkennen.


Bestel hier 100% natuurlijk hennacones, vers gemaakt door mijzelf!
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page