henna pasta
henna
diwali henna

Ik heb een deel van mijn jeugd in Suriname doorgebracht. Daar is het allemaal begonnen. Toen ik vijf was kreeg ik voor het eerst henna op mijn handjes. Ik was opslag verliefd... tekenen met iets anders dan kleurpotloden of stiften! Kort daarna bracht mijn vader henna uit een Indiase winkel mee, waarmee ik zelf aan de slag ging. Ik vond het vooral magisch hoe je met oranje handen ging slapen en met bruine wakker werd... dat is nooit meer veranderd.

 

Ik keek op elk festivalletje en Indiaas winkeltje wel uit naar henna, helaas was het toen niet zo populair. Mijn ouders verkochten henna poeder uit India in hun winkel en ik heb het weleens geprobeerd te mengen met water en citroen, maar er kwam nog niet veel uit. Ik wist toen niet dat je het een tijdje moest laten staan zodat de kleurstoffen vrij komen, daarna nog moest zeven of essentiële olie moest toevoegen. Ik heb wel eens henna bladeren in Suriname geplukt en meegenomen naar huis om verder niet te weten wat ik ermee moest doen.

Toen ik op mijn 8e naar Nederland kwam ging er een wereld voor me open, je kon in elke Indiase/Pakistaanse/Marokkaanse toko wel henna spuitzakjes vinden. Op elk feestje of verjaardag kon je me wel vinden tussen mijn nichten, bezig met henna. Dit breidde zich uit tot vriendinnen op school en kennissen van wie er familie ging trouwen. Ik vond het leuk als hobby, maar dacht er niet echt aan om er meer mee te gaan doen.

 

Ik bleef, naast school, experimenteren met het zelf maken van henna, want ik werd het een beetje zat dat de kant en klare henna gegarandeerd na een tijdje begon te lekken en verstoppen. Ook de chemische geur was me niet ontgaan. In 2009 ging ik er weer een beetje mee aan de slag, er was inmiddels veel meer informatie op internet beschikbaar over henna en hoe je het zelf kon klaarmaken. Ik heb toen henna poeder uit Dubai meegenomen en probeerde er van alles mee, kruidnagels, fructose, citroensap, hete thee, koffie, panty's om mee te zeven. Tegenwoordig gebruik Rajasthani & Jamila henna poeder, (thee)water en verschillende essentiële olies om henna mee te maken. Ik blijf nog wel altijd experimenteren.

In 2013 besloot ik toch meer met henna te gaan doen. Ik ben me toen meer gaan richten op de kwaliteit en netheid van het werk dat ik lever. Zo zie je duidelijk een verschil met de foto uit 2009 en die eronder. Ik ben begonnen met de website naturalbodyart.net, maar werd kort daarop moeder, waardoor ik besloten had de website te sluiten. In 2014 is hennabyshei.nl ontstaan, maar ik vond het toch best lastig om mijn henna werkzaamheden met het kersverse moederschap te combineren, dit leidde tot een pauze. Nu ben ik inmiddels moeder van twee, en heb besloten weer rustig aan te beginnen met henna. Op het moment werk ik alleen thuis, zodra ik eraan toe ben, zal ik weer beschikbaar zijn voor (bruids)henna op locatie.